economie

Opmars Europese beurzen krijgt vervolg

Door ANP - 19 april 2016

AMSTERDAM (ANP) – Op de Europese beurzen kreeg de opgaande beweging die maandag tegen het eind van de handelsdag werd ingezet dinsdag een vervolg. De positieve teneur was mede te danken aan de hogere slotstanden in New York en op de Aziatische markten. In Amsterdam werd AkzoNobel beloond voor beter dan verwachte kwartaalcijfers.

Na een half uur handelen stond de AEX-index 0,6 procent hoger op 453,66 punten en steeg de MidKap 0,4 procent tot 683,25 punten. De toonaangevende indices in Frankfurt, Londen en Parijs gingen tussen 0,4 en 0,9 procent vooruit.

Verf- en chemieconcern AkzoNobel (plus 2,6 procent) zag zijn omzet met 4 procent dalen door negatieve wisselkoerseffecten. Het bedrijf verkocht echter meer producten dan een jaar eerder en wist zijn nettowinst met 50 procent op te voeren, tot 240 miljoen euro. AkzoNobel verwacht dat de marktomstandigheden onveranderd moeilijk blijven, maar de resultaatsverbetering was voor de Belgische bank KBC voldoende aanleiding om zijn beleggingsadvies te verhogen.

TomTom

Staalfabrikant ArcelorMittal behoorde, zoals zo vaak in de afgelopen weken, tot de uitblinkers onder de Amsterdamse hoofdfondsen. De onderneming maakte bekend twee leningen deels vervroegd af te lossen en zag zijn beurswaarde met ruim 2 procent toenemen. Dienstverlener aan de olie- en gasindustrie SBM Offshore volgde met een plus van 1,3 procent.

Navigatiedienstverlener TomTom boekte in het eerste kwartaal meer omzet dan een jaar eerder en wist een verlies om te buigen naar winst. Het bedrijf handhaafde onder meer zijn prognose dat de winst per aandeel dit jaar, exclusief eenmalige posten, 0,23 euro zal bedragen. Na de eerste drie maanden stond de teller op 0,02 euro. Met een koerswinst van 3,6 procent ging TomTom aan kop in de MidKap.

Euro

In Parijs ging Unilever-rivaal Danone 1,6 procent vooruit na de bekendmaking van zijn omzet in het eerste kwartaal. De fabrikant van onder meer Activia en Danoontje had last van de sterke euro. Zonder het valuta-effect nam de omzet juist met 3,5 procent toe. Unilever koerste 0,7 procent hoger.

De euro werd verhandeld voor 1,1335 dollar, tegen 1,1315 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op maandag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg met 1,7 procent tot 40,44 dollar en Brentolie werd 1,8 procent duurder op 43,68 dollar per vat.