economie

Philips neigt sterker naar beursgang lichttak

Door ANP - 25 april 2016

AMSTERDAM (ANP) – Het ziet er steeds meer naar uit dat de lichtdivisie van Philips als zelfstandig bedrijf naar de beurs wordt gebracht. Dat liet het technologieconcern maandag weten bij de publicatie van de eerstekwartaalcjfers. Het wees daarbij op het aantrekkende beurssentiment.

Philips wil zich geheel toeleggen op gezondheidstechnologie en splitst daarom de verlichtingstak af. Daarbij wordt aan een beursgang gedacht maar ook een verkoop aan een branchegenoot of investeerder behoort tot de mogelijkheden. Hoewel nog geen besluit is genomen, is de kans op een beursgang volgens Philips toegenomen.

Het splitsingsproces kan nog altijd in de eerste helft van dit jaar worden afgerond, liet Philips verder weten. Wel drukten bijzondere lasten die daarbij komen kijken de winst in het eerste kwartaal. Onder de streep hield Philips 37 miljoen euro over, tegen 100 miljoen euro in het eerste kwartaal van 2015.

Toename omzet

De omzet nam wel toe, met 3 procent tot 5,5 miljard euro. Voor rente en belastingen, en afgezien van eenmalige posten kwam de winst op 374 miljoen euro, bijna 7 procent meer dan een jaar eerder.

De vooruitzichten die Philips schetste bij de presentatie van de jaarcijfers, eind januari, zijn ongewijzigd. Gezien de huidige economische tegenwind, verwacht het bedrijf dat de resultaten vooral tegen het einde van het jaar zullen verbeteren.

Voor de bedrijfsonderdelen die led-componenten maken voor onder meer de automobielindustrie, Lumileds en Automotive, zoekt Philips nog altijd een koper. Er wordt actief gesproken met geïnteresseerde partijen. Een verkoop aan een Chinees bedrijf ketste eerder af omdat de Amerikaanse autoriteiten niet akkoord gingen.