economie

Positieve stemming op Europese beurzen

Door ANP - 08 april 2016

AMSTERDAM (ANP) – De Europese aandelenbeurzen stonden vrijdag in de ochtendhandel in de plus. Ook de andere Europese beurzen toonden herstel van de verliezen van donderdag. Onder meer financiële bedrijven, die een dag eerder nog flinke klappen kregen, waren in trek.

De Amsterdamse AEX-index stond om 11.35 uur 0,5 procent hoger op 430,89 punten. De MidKap steeg 0,8 procent naar 670,08 punten. De graadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs wonnen 0,5 tot 0,6 procent.

De AEX werd aangevoerd door verzekeraar Aegon, die 2,3 procent won. ABN AMRO en ING stonden ook in de bovenste regionen met plussen van 1 tot 2 procent. In Frankfurt wonnen Deutsche Bank en Commerzbank 1,6 en 2,2 procent. In Milaan kreeg UniCredit er 6 procent bij.

Olieprijs

Olieconcern Shell werd ruim 2 procent meer waard, terwijl de olieprijs opveerde. Amerikaanse olie werd 3,5 procent duurder bij 38,55 dollar per vat. De prijs van een vat Brentolie steeg 3,2 procent naar 40,70 dollar.

Air France-KLM stond in de bovenste regionen van de MidKap. De luchtvaartcombinatie won 3 procent na de presentatie van positieve vervoerscijfers over de maand maart. Daarin vervoerde KLM ruim 10 procent meer passagiers dan een jaar eerder, terwijl die stroom bij Air France marginaal slonk. Bij alle onderdelen van de groep verbeterde de bezettingsgraad van de vliegtuigen.

Miljarden

BAM was in trek na berichten dat de overheid miljarden zou willen uittrekken voor extra investeringen in infrastructuur. Het bouwbedrijf stond 2,7 procent in de plus.

In Kopenhagen won Bang & Olufsen ruim 7 procent. De producent van dure audiosystemen en tv’s meldde dat beleggingsfondsen van Delta Lloyd hun aandelen B&O hebben verkocht aan de Chinese miljardair Qi Jianhong. Die werkt al langer aan de gehele overname van het Deense bedrijf, waarvan hij nu de grootste aandeelhouder is.

Euro

Beleggers kregen nog cijfers over de Europese economie. Zo bleek de Duitse export in februari onverwacht sterk te zijn gegroeid, na krimp in de voorgaande maand. In Frankrijk en Groot-Brittannië slonk de industriële productie in februari.

De euro was 1,1380 dollar waard, tegen 1,1385 dollar bij het slot van de Europese beurzen op donderdag.