economie

Prijzen eurozone niet verder gedaald

Door ANP - 14 april 2016

LUXEMBURG (ANP) – De inflatie in de eurozone is afgelopen maand uitgekomen op nul. Hiermee kwam voorlopig een einde aan de prijsdalingen van de afgelopen maanden. Dat meldde het Europese statistiekbureau Eurostat donderdag op basis van definitieve cijfers. Eerder werd een lichte daling met 0,1 procent gemeld.

Het percentage nul betekent dat goederen en diensten gemiddeld even duur waren in vergelijking met maart 2015. De inflatie ligt wel nog altijd onder het door de Europese Centrale Bank (ECB) nagestreefde peil van bijna 2 procent. In Nederland werd het leven op jaarbasis 0,5 procent duurder.

Energie was in de eurozone afgelopen maand bijna 9 procent goedkoper dan een jaar eerder. Voedings- en genotsmiddelen werden bijna 0,8 procent duurder. Afgezien van de beweeglijke prijzen van brandstoffen en voeding liep de inflatie in maart op naar 1 procent. Deze zogeheten kerninflatie bedroeg een maand eerder 0,8 procent.