economie

Productie Toyota geraakt door aardbeving

Door ANP - 18 april 2016

TOKIO (ANP/BLOOMBERG) – Automaker Toyota kampt met de nodige problemen bij de productie van zijn auto’s in de nasleep van de aardbevingen die Japan vorige week troffen. Door schade aan fabrieken van onder meer toeleveranciers van ’s werelds grootste automaker is de productie van Toyota’s verstoord.

In het aardbevingsgebied ligt de productie van auto-onderdelen stil. Het tekort aan onderdelen zal in de loop van de week ook bij andere assemblagelijnen worden gevoeld. Daardoor worden tot wel 56.000 auto’s van de merken Toyota en Lexus minder in elkaar gezet. Bij Daihatsu zullen tot 7500 auto’s minder van de band rollen.

Kenners voorzien met de haperende productie een daling van de winst met 30 miljard yen (246 miljoen euro) in het lopende kwartaal. Gelet op het meest recente kwartaal waarover de cijfers bekend zijn zou dit een winstdaling van 5 procent betekenen.

Tweede keer

Anders dan concurrenten is Toyota meer afhankelijk van binnenlandse productie. Vorig jaar produceerde Toyota meer dan 4 miljoen voertuigen in Japan, circa 40 procent van zijn wereldwijde productie. Concurrenten als Nissan en Honda zijn met een aandeel van 17 en 16 procent minder afhankelijk van de productie in Japan.

Het is voor de tweede keer dit jaar dat de productie van Toyota wordt verstoord. In februari sloot de automaker alle Japanse assemblagefabrieken voor minimaal een week in de nasleep van een explosie bij een fabriek die onderdelen voor Toyota maakte.