economie

‘Riyad dreigt met lozen Amerikaanse tegoeden’

Door ANP - 18 april 2016

NEW YORK (ANP) – Saudi-Arabië doet snel voor 750 miljard dollar (ruim 660 miljard euro) aan waardepapieren en andere goederen in de VS van de hand als het Congres een omstreden wet aanneemt. Die zou tot processen leiden rond de beweerde Saudische medeverantwoordelijkheid voor de aanslagen van 11 september 2001. Dit heeft de Saudische minister van Buitenlandse Zaken, Adel al-Jubeir, congresleden in maart duidelijk gemaakt, meldde The New York Times dit weekeinde.

Al-Jubeir heeft volgens de krant uitgelegd dat Saudi-Arabië niet gaat zitten wachten tot tegoeden in de VS worden bevroren of in beslag worden genomen tijdens rechtszaken. Die zouden een gevolg kunnen zijn van een wet die het Congres overweegt aan te nemen over de verantwoordelijkheid voor de bloedige terroristische aanslagen, zoals in september 2001 in het noordoosten van de VS.

In de Senaat is een wetsvoorstel gelanceerd waarmee de bescherming van buitenlandse staten tegen rechterlijke procedures in de VS wegvalt, als de zaak te maken heeft met terroristische aanslagen.

Altijd ontkend

De namen van Saudi-Arabië en van tal van Saudische kopstukken zijn vaak genoemd als mogelijke betrokkenen bij de aanslagen in 2001 die bijna 3000 mensen het leven kostten. Vijftien van de negentien zelfmoordterroristen waren Saudi’s. De leider van het terreurnetwerk achter de aanslagen, al-Qaeda, was een steenrijke Saudiër (Osama bin Laden).

Riyad heeft altijd ontkend er iets mee te maken te hebben. Een Amerikaans onderzoekrapport bevestigde dat. De Commissie 9/11 stelde dat ,,er geen bewijs is dat het koninkrijk Saudi-Arabië als instelling of dat er hoge Saudische functionarissen individueel geld hebben gestopt in de organisatie” (van de aanslagen). Maar deze omschrijving heeft Saudi-Arabië voor veel Amerikanen juist verdacht gemaakt. Ook is nog steeds de conclusie van een parlementair onderzoek uit 2002 ongepubliceerd.

De Amerikaanse regering is niet blij met het wetsontwerp. In het parlement wordt volgens The New York Times door de regering Obama zo druk gelobbyd om de wet tegen te houden, dat nabestaanden van de aanslagen woedend hebben geprotesteerd. President Barack Obama is woensdag in Saudi-Arabië. Het is niet bekend of dan over dit onderwerp gesproken wordt.