economie

Rode cijfers op Wall Street

Door ANP - 25 april 2016

NEW YORK (ANP) – De aandelenbeurzen in New York stonden maandag in het rood. Het sentiment op Wall Street stond onder druk doordat enkele bedrijven met tegenvallende cijfers naar buiten kwamen. Verder zagen vooral grondstofgerelateerde bedrijven en financiële instellingen hun koers teruglopen.

De Dow-Jonesindex stond tegen het einde van de handel, rond 21.30 uur Nederlandse tijd, 0,4 procent lager op 17.940 punten. De brede S&P 500-index verloor ook 0,4 procent, tot 2084 punten, en technologiebeurs Nasdaq zakte met een zelfde percentage tot 4887 punten

Kabelmaatschappij Charter Communications wist de aandacht op zich gericht. Charters vorig jaar aangekondigde miljardenovername van branchegenoot Time Warner Cable heeft groen licht gekregen van de Amerikaanse mededingingsautoriteiten. Charter, dat hierdoor de op een na grootste kabelaar in de VS wordt, won een kleine 5 procent.

Caterpillar

Printer- en kopieerapparatenmaker Xerox kelderde dik 12 procent. Het bedrijf verlaagde zijn verwachtingen voor het hele jaar, na een flinke winstval in het eerste kwartaal. Ook farmaceut Perrigo sneed in zijn prognoses. Het aandeel verloor bijna 17 procent. Perrigo nam tevens afscheid van zijn topman. Die stapt over naar concurrent Valeant (min 1,3 procent).

Grootste daler in de Dow was Caterpillar. De fabrikant van onder meer grote mijnbouwtrucks, graafmachines en bulldozers leverde 2,3 procent in. Andere grote dalers waren betalingsbedrijf Visa en de banken Goldman Sachs en JPMorgan Chase, met minnen tot 1,4 procent. Olieconcerns ExxonMobil en Chevron verloren respectievelijk 0,5 en 0,6 procent.

Euro

Er was maandag nog relatief weinig richtinggevend nieuws op Wall Street. Beleggers kijken vooral uit naar de Fed-vergadering die dinsdag begint. Verder verwerken ze later deze week weer een flinke lading bedrijfsresultaten.

Amerikaanse olie werd 2,1 procent goedkoper bij 42,80 dollar per vat. De prijs van Brentolie zakte met 1,1 procent naar 44,60 dollar per vat. De euro werd voor 1,1264 dollar verhandeld, tegen 1,1271 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.