economie

RTL: Rijk wil Koninklijke Munt verkopen

Door ANP - 05 april 2016

DEN HAAG (ANP) – Het Rijk wil de Koninklijke Nederlandse Munt (KNM) in Utrecht verkopen. Dat meldt RTL Nieuws dinsdagavond op basis van bronnen.

Verkoop is de beste optie, zou het ministerie concluderen. Het boog zich over de toekomst van KNM wegens de financiële problemen bij de onderneming. Zo kreeg KNM een boete omdat het een order voor Chileense munten niet goed genoeg uitvoerde.

Volgens het ministerie kan de productie van Nederlands muntgeld ook door een partij worden gedaan waarvan de Nederlandse staat geen aandeelhouder is. Dat is immers ook al het geval bij het drukken van bankbiljetten.

Andere taken van KNM zouden door De Nederlandsche Bank kunnen worden gedaan. KNM moet er nu nog voor zorgen dat er zonder problemen met munten kan worden betaald en beschermen tegen valsemunterij.