economie

Rustig eerste jaar bankentuchtrecht

Door ANP - 01 april 2016

AMSTERDAM (ANP) – Een jaar na de invoering van de bankierseed zit het tuchtrecht in de bankensector nog altijd in de opstartfase. Er zijn nog geen zaken voorgelegd aan de tuchtcommissie. Momenteel zijn er wel 14 zaken in onderzoek, blijkt uit vrijdag gepubliceerde cijfers van de stichting Tuchtrecht Banken.

Consumenten en banken deden in totaal 57 meldingen van vermeende overtredingen van de vorig jaar ingestelde gedragscode. Daarvan zijn er 43 afgewezen. ,,Aan het begin van het jaar merkten we dat mensen nog niet goed begrepen hadden op wie de bankierseed nu precies van toepassing is. Zo zaten er bijvoorbeeld ook meldingen tussen tegen banken zelf”, zegt aanklager Jerry Brouwer. Veel van de aangekaarte overtredingen vonden daarbij plaats vóór 1 april 2015, de dag dat de bankierseed wettelijk van kracht werd.