economie

TomTom boekt winst op hogere omzet

Door ANP - 19 april 2016

AMSTERDAM (ANP) – TomTom heeft de omzet in het eerste kwartaal opnieuw zien toenemen, en wist in tegenstelling tot een jaar eerder uit de rode cijfers te blijven. De verkopen van software, navigatiekastjes en andere gadgets zoals actiecamera’s en sporthorloges aan consumenten namen wel af.

TomTom rapporteerde dinsdag een kwartaalomzet van 217 miljoen euro. Dat is 6 procent meer dan in het eerste kwartaal van 2015. Het bedrijfsresultaat (ebitda) verbeterde van 21,4 miljoen naar 25,6 miljoen euro. Onder de streep hield de navigatiespecialist een kleine 5 miljoen euro over, tegen een verlies van 7 miljoen euro een jaar eerder.

De verkoop aan consumenten, nog steeds de belangrijkste bron van inkomsten, was goed voor een kleine 117 miljoen euro. Dat is 4 procent minder dan een jaar eerder. Vooral de verkoop van navigatiekastjes viel terug. Daar stonden hogere opbrengsten tegenover uit de verkoop van navigatieproducten aan autofabrikanten, licenties en diensten op het gebied van wagenparkbeheer aan zakelijke klanten.

Voor heel 2016 gaat TomTom nog steeds uit van een groei van de omzet naar circa 1,05 miljard euro. De winst per aandeel, exclusief eenmalige posten, wordt nog altijd geraamd op 0,23 euro. In het eerste kwartaal kwam die uit op 0,02 euro.