economie

Verlies voor effectenbeurs Tokio

Door ANP - 11 april 2016

TOKIO (ANP) – De aandelenmarkt in Tokio is maandag in het rood geëindigd. De beurshandel stond onder druk door de sterkere yen en een negatief cijfer over de orders voor Japanse machinebouwers. In China gingen de beurzen omhoog.

De Nikkei-index sloot met een min van 0,4 procent op 15.751,13 punten. De orderontvangst voor Japanse machinebouwers zakte in februari met meer dan 9 procent op maandbasis. In januari stegen de orders nog met 15 procent. De sterke daling onderstreept de tegenwind die Japanse machinebouwers ondervinden van de sterke yen en de afzwakkende export.

Autobedrijven in Tokio hadden last van de hogere yen. Zo daalde Mazda 2 procent en Toyota Motor verloor 3,5 procent. Ook de Japanse banken hadden het moeilijk. Mitsubishi UFJ Financial en Sumitomo Mitsui Financial zakten tot 2,5 procent.

In Shanghai en Hongkong stonden winsten van respectievelijk 1,7 en 0,3 procent op de borden. Beleggers verwerkten cijfers over onder meer de Chinese inflatie. De inflatie bleef in maart onveranderd, terwijl was gerekend op een stijging. Volgens analisten biedt dat ruimte aan de Chinese centrale bank om meer stimuleringsmaatregelen te nemen.

In Sydney daalde de All Ordinaries 0,1 procent, net als de Kospi in Seoul.