economie

Verliezen op afwachtend Wall Street

Door ANP - 07 april 2016

NEW YORK (ANP) – De aandelenbeurzen in New York stonden donderdag in de middaghandel op verlies. Op een dag zonder al teveel richtinggevend nieuws werd daarmee de winst die woensdag werd geboekt weer ingeleverd.

Na bijna vier uur handel stond de Dow-Jonesindex 0,7 procent in de min op 17.597 punten. De brede S&P 500 zakte 0,9 procent naar 2049 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq leverde 1 procent in tot 4873 punten.

De graadmeters zakten voor de derde keer in vier handelssessies weg, nadat vorige week nog de hoogste punten van dit jaar werden bereikt. Volgens analisten wordt in de markt gewacht op nieuwe signalen over de economie en het tempo waarin de rente in de VS wordt opgevoerd. Daarnaast lonkt het nieuwe kwartaalcijferseizoen. Dat wordt volgende week afgetrapt en zal naar verwachting over het algemeen een beeld van dalende winsten laten zien.

Bankaandelen klappen

Net als in Europa kregen bankaandelen in New York klappen. Goldman Sachs bungelde onderaan de Dow Jones met een verlies van 2,5 procent. JPMorgan Chase leverde 1,7 procent in. Buiten de lijst van dertig hoofdfondsen verloren Morgan Stanley, Bank of America en Citigroup 2 tot 2,5 procent.

United Technologies en McDonald’s waren de enige duidelijke winnaars in de Dow Jones, met plusjes van circa 1 procent. Oliebedrijf ExxonMobil hoorde bij de verliezers met een min van 1,2 procent. De prijs van een vat Amerikaanse olie ging donderdag 2,3 procent omlaag naar 36,88 dollar. Brentolie werd ook ruim 2 procent goedkoper.

Lingerie

Het lingerie- en verzorgingsmiddelenconcern L Brands leverde 1,5 procent in. Het bedrijf maakte bekend dat het zijn beroemde lingeriedochter Victoria’s Secret op de schop neemt. Daarbij verdwijnen naar schatting tweehonderd banen.

Farmaceut Valeant won 4 procent. Het Canadese bedrijf verschafte zichzelf wat lucht nadat het met financiers een regeling wist te treffen over zijn schuldenlast van 32 miljard dollar.

De euro werd donderdag aan het begin van de avond voor 1,1370 dollar verhandeld, tegen 1,1385 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.