economie

Wall Street doet stap terug na cijfergeweld

Door ANP - 21 april 2016

NEW YORK (ANP) – De aandelenbeurzen in New York stonden donderdag in het laatste handelsuur op verlies. Beleggers op Wall Street kregen een grote stroom aan bedrijfscijfers voor de kiezen.

De leidende Dow-Jonesindex stond omstreeks 21.40 uur (Nederlandse tijd) 0,6 procent lager op 17.987 punten. De brede S&P 500-index verloor 0,6 procent, tot 2090 punten en schermenbeurs Nasdaq stond 0,1 procent lager op 4942 punten.

General Motors (GM) steeg 1,6 procent, na sterke cijfers over het eerste kwartaal. Speelgoedmaker Mattel kwam vorig kwartaal opnieuw in de rode cijfers en speelde krap 6 procent kwijt.

Manpower

Verizon Communications (min 3,9 procent) en uitzendorganisatie Manpower (min 7,9 procent) konden beleggers met hun resultaten en vooruitzichten niet bekoren. Manpower waarschuwde onder meer voor een onevenwichtig economisch klimaat terwijl Verizon zei dat de financiële gevolgen van een staking in het lopende kwartaal zullen worden gevoeld.

Bouwbedrijf D.R. Horton (plus 1,1 procent), en Southwest Airlines, (plus 1,3 procent) die ook voorbeurs de boeken openden, kregen de handen van beleggers wel op elkaar. Southwest Airlines’ branchegenoot United Airlines verloor 9 procent. De luchtvaartonderneming maakte vorig kwartaal ruim een derde minder winst dan een jaar eerder.

Qualcomm

Chipproducent Qualcomm moet het in de nabije toekomst vermoedelijk doen met fors minder bestellingen van techreus Apple. De topman van Qualcomm hintte donderdag op minder bestellingen van een belangrijke klant. Volgens kenners gaat het daarbij om Apple. Het aandeel van de chipmaker, die woensdag nog de boeken opende, verloor 1 procent. Apple speelde ook 1 procent kwijt.

Het aandeel Yum Brands verloor 0,8 procent, ondanks betere kwartaalresultaten dan waar analisten door de bank genomen rekening mee hielden. De fastfoodketen, bekend van Taco Bell en KFC, zag zijn verkopen vorig kwartaal wereldwijd verder stijgen en voerde ook de winst op.

Olie

De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 1,7 procent tot 43,43 dollar en Brent werd 2,3 procent goedkoper, op 44,76 dollar. De euro werd verhandeld voor 1,1295 dollar, tegen 1,1298 dollar bij het Europese slot.