economie

Wall Street doet stapje terug

Door ANP - 17 april 2016

NEW YORK (ANP) – De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met kleine verliezen gesloten. Beleggers verwerkten onder meer cijfers over de Amerikaanse industriële productie en het consumentenvertrouwen. Zwaargewicht Apple deed een stap terug na berichten over een verdere verlaging van de productie van iPhones.

De leidende Dow-Jonesindex sloot uiteindelijk met een verlies van 0,2 procent op 17.897,46 punten. De breed samengestelde S&P 500 daalde 0,1 procent tot 2080,73 punten en de technologiebeurs Nasdaq sloot 0,2 procent lager op 4938,21 punten.

Apple verloor 2 procent. De techreus zou volgens berichten ook in het tweede kwartaal de productie van iPhones terugschroeven, omdat de vraag naar de apparaten tanende is. In het kielzog van Apple gingen ook toeleveranciers mee omlaag. Zo verloor de Nederlandse chipproducent NXP, dat genoteerd is in New York, 1,3 procent. Ook Broadcom en Qorvo en Qualcomm deden een stap terug.

Bombardier

Citigroup verloor 0,1 procent. Hoewel de Amerikaanse bank een fors lagere winst dan een jaar eerder rapporteerde, waren de resultaten beter dan verwacht. Het financiële concern had last van de onrust op de beurzen waardoor de inkomsten uit de effectenhandel en advisering bij zakelijke transacties daalden.

De noodlijdende Canadese producent van treinen en vliegtuigen Bombardier, die ook in de VS genoteerd is, won ruim 5 procent. De onderneming staat volgens ingewijden op het punt een deal te sluiten met Delta Air Lines over de levering van 75 vliegtuigen. Daarbij zou het bedrijf een noodpakket van de Canadese overheid om de boedel te redden hebben afgeslagen.

Euro

Amerikaanse olie werd 2,7 procent goedkoper op 40,38 dollar per vat. De Brentprijs, die geldt voor olie uit Europa, het Midden-Oosten en Afrika, daalde met 1,7 procent tot 43,08 dollar per vat. Marktkenners vrezen dat een eventuele deal tussen de grote olieproducerende landen om de productie te bevriezen weinig zal uithalen om het wereldwijde overaanbod in te dammen. Dit weekend komen de grote olielanden in Doha bijeen om over maatregelen te praten.

De euro was 1,1283 dollar waard, tegen 1,1290 dollar aan het slot van de Europese beurshandel.