economie

Wall Street lager na cijferstroom

Door ANP - 21 april 2016

NEW YORK (AFN) – De aandelenbeurzen in New York koersten donderdag halverwege de sessie eensgezind onder de slotstanden van een dag eerder. Beleggers verwerkten een karrenvracht aan bedrijfsresultaten.

De leidende Dow-Jonesindex stond omstreeks 19.30 uur (Nederlandse tijd) 0,5 procent lager op 18.008 punten. De brede S&P 500-index verloor 0,4 procent, tot 2093 punten en schermenbeurs Nasdaq stond 0,1 procent lager op 4944 punten.

General Motors (GM) steeg 1 procent, na sterke cijfers over het eerste kwartaal. Speelgoedmaker Mattel kwam vorig kwartaal opnieuw in de rode cijfers en speelde ruim 7 procent kwijt.

Manpower

Verizon Communications (min 3,8 procent) en uitzendorganisatie Manpower (min 7,8 procent) konden beleggers met hun resultaten en vooruitzichten evenmin bekoren. Manpower waarschuwde onder meer voor een onevenwichtig economisch klimaat.

D.R. Horton (plus 1,9 procent), en Southwest Airlines, (plus 1,6 procent) die ook voorbeurs de boeken openden, kregen de handen van beleggers wel op elkaar. Southwest Airlines’ branchegenoot United Airlines verloor 10 procent. De luchtvaartonderneming maakte vorig kwartaal ruim een derde minder winst dan een jaar eerder.

Qualcomm

Chipproducent Qualcomm moet het in de nabije toekomst vermoedelijk doen met fors minder bestellingen van techreus Apple. De topman van Qualcomm hintte donderdag op minder bestellingen van een belangrijke klant. Volgens kenners gaat het daarbij om Apple. Het aandeel van de chipmaker, die woensdag nog de boeken opende, verloor 1,2 procent. Apple speelde 1,3 procent kwijt.

Het aandeel Yum Brands verloor 0,8 procent ondanks betere kwartaalresultaten dan waar analisten door de bank genomen rekening mee hielden. Het fastfoodbedrijf zag zijn verkopen vorig kwartaal wereldwijd verder stijgen en voerde ook de winst op.

Olie

De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 1,4 procent tot 43,55 dollar en Brent werd 1,6 procent goedkoper, op 45,05 dollar. De euro werd verhandeld voor 1,1300 dollar, tegen 1,1298 dollar bij het Europese slot.