economie

Wall Street op verlies

Door ANP - 25 april 2016

NEW YORK (ANP) – De effectenbeurzen in New York stonden maandag op verlies. Vooral grondstofgerelateerde bedrijven en financiële instellingen zagen hun koers teruglopen. Het sentiment van beleggers stond daarbij, net als in Europa, onder druk doordat enkele bedrijven met tegenvallende cijfers naar buiten kwamen.

De Dow-Jonesindex stond rond 19.30 uur (Nederlandse tijd) 0,3 procent lager op 17.947 punten. De brede S&P 500-index verloor ook 0,3 procent, tot 2085 punten, en technologiebeurs Nasdaq zakte met een zelfde percentage tot 4892 punten.

Producent van printers en kopieerapparaten Xerox kelderde 11,5 procent. Het bedrijf verlaagde zijn verwachtingen voor het hele jaar, na een flinke winstval in het eerste kwartaal. Ook farmaceut Perrigo sneed in zijn prognoses. Het aandeel verloor dik 15 procent. Perrigo nam tevens afscheid van zijn topman. Die stapt over naar concurrent Valeant (plus 0,8 procent).

Euro

Grootste daler in de Dow was Caterpillar. De fabrikant van onder meer grote mijnbouwtrucks, graafmachines en bulldozers leverde 2 procent in. Andere grote dalers waren betalingsbedrijf Visa en de banken Goldman Sachs en JPMorgan Chase, met minnen tot 1,2 procent. Olieconcerns ExxonMobil en Chevron verloren respectievelijk 0,7 en 0,8 procent.

Er was maandag nog relatief weinig richtinggevend nieuws op Wall Street. Beleggers kijken vooral uit naar de Fed-vergadering die dinsdag begint. Verder verwerken ze later deze week weer een flinke lading bedrijfsresultaten. Zo komen cijfers van onder meer Apple, AT&T, Eli Lily, 3M, DuPont, Facebook, Ford en Amazon.

Amerikaanse olie werd 1,4 procent goedkoper bij 43,11 dollar per vat. De prijs van Brentolie zakte met 0,6 procent naar 44,84 dollar per vat. De euro werd voor 1,1276 dollar verhandeld, tegen 1,1271 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.