economie

‘Wall Street opent licht lager’

Door ANP - 15 april 2016

NEW YORK (ANP) – De aandelenbeurzen in New York openen vrijdag naar verwachting licht lager. Op Wall Street weet Citigroup de aandacht op zich gericht, na de bekendmaking van zijn eerstekwartaalresultaten.

De Amerikaanse beurzen sloten donderdag nog vlak. De toonaangevende Dow-Jonesindex noteerde aan het slot 0,1 procent hoger op 17.926,43 punten. De breed samengestelde S&P 500 steeg een fractie tot 2082,78 punten en de technologiebeurs Nasdaq stond iets lager op 4945,89 punten.

Citigroup meldde een fors lagere winst dan een jaar eerder. Het financiële concern had last van de onrust op de beurzen waardoor de inkomsten uit de effectenhandel en advisering bij zakelijke transacties daalden. Het aandeel steeg voorbeurs, omdat de resultaten wel beter waren dan verwacht.

General Motors

Aan het bedrijvenfront stond ook farmaceut Relypsa in de schijnwerpers, na berichten dat het niet meer geadviseerd wordt over een mogelijke verkoop. In de voorbeurshandel kelderde het fonds zo’n 13 procent. Polycom weet ook de aandacht op zich gericht. De leverancier van communicatienetwerken en software wordt overgenomen door Mitel Networks.

General Motors (GM) ging fors omhoog in de handel voorbeurs. Topman Sergio Marchionne van Fiat Chrysler noemde Ford, Toyota en Volkswagen als potentiële partners voor een ,,grote” fusie in de autosector. GM heeft avances van Marchionne afgewezen. Oliebedrijf Goodrich Petroleum vroeg faillissementsbescherming aan.

Euro

Beleggers verwerken ook een cijfer over de industriële bedrijvigheid in en rond New York. Die bleek deze maand veel sterker gegroeid dan verwacht. Tijdens de beurshandel staat nog een cijfer over de Amerikaanse industriële productie in maart op de rol, en het consumentenvertrouwen uitgebracht door de Universiteit van Michigan.

De olieprijzen noteerden duidelijk lager, in aanloop naar de bijeenkomst van grote olieproducenten zondag in Doha. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 2,7 procent tot 40,39 dollar. Brentolie daalde 2,7 procent naar 42,65 dollar per vat.