economie

Wall Street wacht op kwartaalcijfers

Door ANP - 11 april 2016

NEW YORK (ANP) – De Amerikaanse aandelenmarkten zijn maandag met kleine verliezen gesloten. De graadmeters stonden tijd op bescheiden winsten, maar zakten in het laatste handelsuur toch in het rood.

Beleggers wachten op de eerstekwartaalcijfers van bedrijven, die deze week beginnen binnen te druppelen. Aluminiumproducent Alcoa is nabeurs de eerste toonaangevende onderneming die inzage geeft in zijn financiële prestaties in de eerste maanden van 2016.

De Dow-Jonesindex, met daarin de dertig belangrijkste beursfondsen op Wall Street sloot 0,1 procent lager op 17.556,41 punten. De bredere S&P 500 ging 0,3 procent omlaag tot 2041,99 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq zakte 0,4 procent tot 4833,40 punten.

Goldman Sachs

De verwachtingen van analisten voor de kwartaalcijferperiode zijn niet erg hooggespannen, maar beleggers lijken hun geld vooraf te zetten op meevallende resultaten. Alcoa werd 4 procent meer waard. De banken JPMorgan Chase, Citigroup en Bank of America, die voor later in de week op de rol staan, wonnen tot 1,6 procent.

Goldman Sachs was met een plus van 1,3 procent de sterkste stijger bij de hoofdfondsen. De bank heeft met de Amerikaanse justitie een definitieve schikking getroffen in verband met de verkoop van schuldpapier op basis van slechte woninghypotheken. Die praktijken waren een belangrijke oorzaak van de financiële crisis van 2008.

Euro

Ook het industriële concern United Technologies deed het relatief goed met een winst van 0,8 procent. Sportkledingmaker Nike stond onderaan de Dow met een verlies van 2,5 procent. Farmaceut Pfizer raakte 1,9 procent van zijn beurswaarde kwijt.

Een andere opvallende stijger was Yahoo. Het technologiefonds kreeg er 1,1 procent bij. Het Britse tabloid The Daily Mail liet weten dat het samen met een aantal investeerders een bod overweegt op de internetactiviteiten van het bedrijf.

De olieprijzen liepen verder op. Amerikaanse olie werd 1,7 procent duurder en kostte 40,38 dollar per vat. De prijs van Brentolie ging 2,1 procent omhoog naar 42,81 dollar per vat. De euro was 1,1410 waard, net zoveel als bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.