economie

Wall Street wacht op kwartaalcijfers

Door ANP - 11 april 2016

NEW YORK (ANP) – De Amerikaanse beurzen kropen maandag iets omhoog. Beleggers wachten op de eerstekwartaalcijfers van bedrijven, die deze week beginnen binnen te druppelen. Aluminiumproducent Alcoa is nabeurs de eerste toonaangevende onderneming die inzage geeft in zijn financiële prestaties in de eerste maanden van 2016.

De Dow-Jonesindex, met daarin de dertig belangrijkste beursfondsen op Wall Street, stond zo’n drie kwartier voor het einde van de handel 0,3 procent hoger op 17.626 punten. De bredere S&P 500 ging 0,1 procent omhoog tot 2050 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq steeg 0,2 procent tot 4858 punten.

De verwachtingen van analisten voor de kwartaalcijferperiode zijn niet erg hooggespannen, maar beleggers lijken hun geld vooraf te zetten op meevallende resultaten. Alcoa werd 4 procent meer waard. De banken JPMorgan Chase, Citigroup en Bank of America, die voor later in de week op de rol staan, wonnen tot ruim 2 procent.

Goldman Sachs

Goldman Sachs was met een plus van 1,8 procent de sterkste stijger bij de hoofdfondsen. De bank heeft met Amerikaanse justitie een definitieve schikking getroffen in verband met de verkoop van schuldpapier op basis van slechte woninghypotheken. Die praktijken waren een belangrijke oorzaak van de financiële crisis van 2008.

Ook industriële fondsen als Caterpillar en United Technologies waren in trek, met koerswinsten rond 1 procent, net als technologiereus Apple. Sportkledingmaker Nike stond onderaan de Dow met een verlies van 2,3 procent.

Euro

Een andere opvallende stijger was Yahoo. Het technologiefonds kreeg er 1,8 procent bij. Het Britse tabloid The Daily Mail liet weten dat het samen met een aantal investeerders een bod overweegt op de internetactiviteiten van het bedrijf.

De olieprijzen liepen verder op. Amerikaanse olie werd 2 procent duurder en kostte 40,53 dollar per vat. De prijs van Brentolie ging 2,5 procent omhoog naar 42,98 dollar per vat. De euro was 1,1410 waard, net zoveel als bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.