economie

Wall Street zet stevige stap terug

Door ANP - 07 april 2016

NEW YORK (ANP) – De aandelenbeurzen in New York stonden donderdag in het laatste handelsuur stevig op verlies. Op een dag zonder al te veel richtinggevend nieuws werd daarmee de winst die woensdag werd geboekt weer overtuigend ingeleverd.

Ruim een halfuur voor het slot stond de Dow-Jonesindex 1,1 procent in de min op 17.520 punten. De brede S&P 500 zakte 1,3 procent naar 2039 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq leverde 1,6 procent in tot 4842 punten.

De graadmeters zakten voor de derde keer in vier handelssessies weg, nadat vorige week nog de hoogste punten van dit jaar werden bereikt. Volgens analisten wordt in de markt gewacht op nieuwe signalen over de economie en het tempo waarin de rente in de VS wordt opgevoerd. Daarnaast lonkt het nieuwe kwartaalcijferseizoen. Dat wordt volgende week afgetrapt en zal naar verwachting over het algemeen een beeld van dalende winsten laten zien.

Klap voor bankaandelen

Net als in Europa kregen bankaandelen in New York klappen. Goldman Sachs bungelde onderaan de Dow Jones met een verlies van ruim 3 procent. JPMorgan Chase leverde 2,6 procent in. Buiten de lijst van dertig hoofdfondsen verloren Morgan Stanley, Bank of America en Citigroup 2,5 tot 4 procent.

Telecombedrijf Verizon werd 3 procent minder waard. Het telecombedrijf is volgens ingewijden van plan een bod te doen op de internetactiviteiten van Yahoo (min 1,4 procent).

Winnaars

United Technologies en McDonald’s waren de enige winnaars in de Dow Jones, met plusjes van nog geen 0,5 procent. Oliebedrijf ExxonMobil hoorde bij de grotere verliezers met een min van 1,4 procent. De prijs van een vat Amerikaanse olie ging donderdag 0,8 procent omlaag naar 37,44 dollar. Brentolie werd ook bijna 1 procent goedkoper.

Het lingerie- en verzorgingsmiddelenconcern L Brands leverde 2,2 procent in. Het bedrijf maakte bekend dat het zijn beroemde lingeriedochter Victoria’s Secret op de schop neemt. Daarbij verdwijnen naar schatting tweehonderd banen.

Valeant

Farmaceut Valeant won ruim 2 procent. Het Canadese bedrijf verschafte zichzelf wat lucht nadat het met financiers een regeling wist te treffen over zijn schuldenlast van 32 miljard dollar.

De euro werd donderdagavond voor 1,1380 dollar verhandeld, tegen 1,1385 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.