economie

Wall Street ziet winsten teruglopen

Door ANP - 08 april 2016

NEW YORK (ANP) – De effectenbeurzen in New York zagen vrijdag eerdere winsten iets teruglopen. De graadmeters stonden halverwege de sessie nog wel overwegend in de plus. De handel kreeg steun van de sterk opgelopen olieprijzen. Beleggers zijn verder in afwachting van een nieuwe ronde bedrijfsresultaten. Het cijferseizoen wordt volgende week afgetrapt door aluminiumproducent Alcoa.

De Dow-Jonesindex stond omstreeks 19.30 uur (Nederlandse tijd) 0,2 procent hoger op 17.570 punten. De brede S&P 500 steeg 0,2 procent tot 2046 punten en de technologiebeurs Nasdaq verloor 0,2 procent tot 4838 punten.

De olieprijzen zaten flink in de lift. De prijs van een vat Amerikaanse olie klom 5,4 procent tot 39,28 dollar. De prijs van Brent steeg 5,6 procent tot 41,65 dollar. Oliereus Chevron behoorde met een winst van 1,4 procent tot de sterkste stijgers van de Dow. Branchegenoot ExxonMobil won 0,9 procent.

NXP

Oliedienstverleners als Schlumberger (plus 2,6 procent), Baker Hughes (plus 4,2 procent) en Halliburton (plus 4,1 procent) zagen hun beurswaarde eveneens stijgen.

Het in New York genoteerde Nederlandse chipbedrijf NXP Semiconductors won 1,4 procent. Het concern zou zijn divisie die relatief eenvoudige elektronicacomponenten als transistoren en diodes maakt willen verkopen. Het onderdeel zou minstens 2 miljard dollar moeten opbrengen.

Apple

Techreus Apple boekte een kleine verlies van 0,2 procent. Het Amerikaanse ministerie van Justitie wil via de rechter afdwingen dat Apple alsnog hulp biedt bij het ontgrendelen van een iPhone. De politie van New York nam eerder een iPhone in beslag in een onderzoek naar drugspraktijken, maar wist zichzelf nog geen toegang tot het apparaat te verschaffen. Ook niet nu het de FBI zonder hulp van Apple is gelukt om in te breken op een iPhone van een terreurverdachte.

Kledingketen Gap ging flink omlaag, na tegenvallende verkopen in maart. Het aandeel verloor 14 procent.

De euro was 1,1401 dollar waard, tegen 1,1407 dollar bij het slot van de Europese beurzen.