economie

Weidmann neemt het op voor de ECB

Door ANP - 12 april 2016

FRANKFURT (ANP) – De Europese Centrale Bank (ECB) voert een beleid dat past bij de economische situatie. Politici kunnen daar kritiek op hebben, maar moeten uitkijken dat ze de onafhankelijkheid van de ECB niet in de weg staan. Dat stelt de Duitse centralebankpresident Jens Weidmann in een dinsdag gepubliceerd interview met de Britse krant Financial Times.

,,Het is niet ongebruikelijk dat politici meningen hebben over het monetaire beleid, maar we zijn onafhankelijk”, stelt Weidmann, die als voorman van de Duitse centrale bank meebeslist over het ECB-beleid. Dat beleid ligt in Duitsland, net als in Nederland, zwaar onder vuur vanwege de negatieve gevolgen die de zeer lage rente heeft voor bijvoorbeeld spaarders. Volgens Weidmann is het ruime beleid echter noodzakelijk gezien de zeer lage inflatie in de eurozone.

De steun van Weidmann is opmerkelijk, aangezien hij zelf vaak ook zeer kritisch is over het stimuleringsbeleid van de ECB. Over het algemeen is het beleid echter ,,passend”, aldus Weidmann ,,ongeacht verschillende visies over specifieke maatregelen”.