economie

Weinig beweging op druk Wall Street

Door ANP - 26 april 2016

NEW YORK (ANP) – De beurzen in New York bleven dinsdag redelijk dicht bij huis. Beleggers op Wall Street kregen een dik pak bedrijfsresultaten en macro-economische gegevens te verwerken.

De Dow-Jonesindex sloot 0,1 procent hoger op 17.990,32 punten. De brede S&P 500 klom 0,2 procent tot 2091,70 punten. De technologiebeurs Nasdaq ging 0,2 procent omlaag naar 4888,31 punten.

Onder meer Procter & Gamble (P&G), NXP, Whirlpool, 3M en Eli Lilly openden de boeken. P&G, bekend van merken als Gillette en Pampers, verloor 2,3 procent door een lagere omzet. Ook industrieel bedrijf 3M zag de omzet dalen en leverde 1,3 procent in. Witgoedfabrikant Whirlpool moest 3,6 procent terug na teleurstellende kwartaalcijfers. Farmaceut Eli Lilly ging 2,1 procent omlaag na een lagere kwartaalwinst.

Fiat

Het in New York genoteerde Nederlandse chipbedrijf NXP steeg 4 procent, geholpen door goede vooruitzichten. Defensieconcern Lockheed Martin ging 2,6 procent vooruit, vanwege een verhoging van de winstverwachting. Truckbedrijf Paccar, moederconcern van DAF, steeg ruim 5 procent in waarde, dankzij beter dan verwachte resultaten.

Autoconcern Fiat Chrysler (min 1,7 procent) meldde een licht lagere verkoop in de afgelopen periode en een hogere schuld. Chemieconcern DuPont won na een verhoging van de jaarprognoses 2,4 procent.

Apple

Na het slot komt onder andere Apple met resultaten over de afgelopen periode, samen met eBay, Twitter en AT&T.

Er kwamen ook cijfers over de Amerikaanse economie. Zo gingen de orders voor duurzame goederen vorige maand omhoog. De Amerikaanse huizenprijzen namen in februari verder toe. Daarnaast is de dienstensector in de Verenigde Staten in april sterker gegroeid dan een maand eerder. Het consumentenvertrouwen in de VS nam deze maand af.

Fed

De Federal Reserve is dinsdag aan een tweedaagse beleidsvergadering begonnen. Naar verwachting houdt de Fed woensdag de rente onveranderd. Mogelijk wordt wat meer duidelijk over de timing van toekomstige rentestappen door de Fed.

Amerikaanse olie werd 3,2 procent duurder op 44,02 dollar per vat. Brentolie steeg 3 procent tot 45,82 dollar per vat. De euro werd voor 1,1289 dollar verhandeld, tegen 1,1314 dollar bij het slot van de Europese beurzen.