economie

Weinig beweging op Wall Street

Door ANP - 15 april 2016

NEW YORK (AFN) – De aandelenbeurzen in New York kwamen vrijdag in de ochtendsessie maar mondjesmaat in beweging. Citigroup stond in de belangstelling, na de publicatie van zijn kwartaalcijfers. Verder verwerkten beleggers cijfers over de Amerikaanse industriële productie en het consumentenvertrouwen in de VS.

Rond 19.30 uur noteerde de leidende Dow-Jonesindex 0,2 procent lager op 17.898 punten. De breed samengestelde S&P 500 daalde ook 0,2 procent tot 2078 punten en de technologiebeurs Nasdaq stond 0,3 procent lager op 4929 punten.

Citigroup won 0,2 procent. Hoewel de Amerikaanse bank een fors lagere winst dan een jaar eerder rapporteerde, waren de resultaten beter dan verwacht. Het financiële concern had last van de onrust op de beurzen waardoor de inkomsten uit de effectenhandel en advisering bij zakelijke transacties daalden.

Bombardier

Farmaceut Relypsa verloor 15 procent. Volgens berichten zou de onderneming niet meer geadviseerd worden over een mogelijke verkoop. Oliebedrijf Goodrich Petroleum ging 13,8 procent omlaag nadat het faillissementsbescherming had aangevraagd.

De noodlijdende Canadese producent van treinen en vliegtuigen Bombardier, die ook in de VS genoteerd is, won ruim 7 procent. De onderneming staat volgens ingewijden op het punt een deal te sluiten met Delta Air Lines over de levering van 75 vliegtuigen. Daarbij zou het bedrijf een noodpakket van de Canadese overheid om de boedel te redden hebben afgeslagen.

Euro

Amerikaanse olie werd 2,1 procent goedkoper op 40,63 dollar per vat. De Brentprijs, die geldt voor olie uit Europa, het Midden-Oosten en Afrika, daalde met 1,2 procent tot 43,34 dollar per vat. Marktkenners vrezen dat een eventuele deal tussen de grote olieproducerende landen om de productie bevriezen weinig zal uithalen om het wereldwijde overaanbod in te dammen. Dit weekend komen grootste olielanden in Doha bijeen om over maatregelen te praten.

De euro was 1,1300 dollar waard, tegen 1,1290 dollar aan het slot van de Europese beurshandel.