economie

Wisselend beeld op beurzen na cijferregen

Door ANP - 26 april 2016

AMSTERDAM (ANP) – De Europese aandelenmarkten lieten dinsdag aan het slot van de handel een verdeeld beeld zien. Beleggers kregen een grote hoeveelheid bedrijfsresultaten te verwerken. In Amsterdam ging de aandacht onder meer uit naar de resultaten van DSM en Randstad.

De AEX-index op Beursplein 5 eindigde 0,2 procent hoger op 447,64 punten. De MidKap zakte 0,2 procent tot 666,36 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs koersten 0,3 procent in de min, Londen won 0,4 procent.

Speciaalchemieconcern DSM (plus 2,3 procent) wist een verlies van 71 miljoen euro in het eerste kwartaal van 2015 om te buigen naar een winst van 85 miljoen euro in de eerste drie maanden van dit jaar. Het bedrijfsresultaat steeg, met name dankzij kostenbesparingen, met 19 procent tot 296 miljoen euro.

Ordina

Uitzender Randstad zag de omzetgroei in het afgelopen kwartaal afnemen ten opzichte van de laatste drie maanden van 2015. De winstgevendheid nam wel toe. Randstad was met een koersverlies van 3 procent de sterkste daler in de AEX.

Bij de kleinere fondsen won automatiseerder Ordina 13,7 procent na een beter dan verwacht kwartaalbericht. Ook het handelsbericht van Wessanen werd goed ontvangen. De producent van natuurvoedingsmiddelen kreeg er 3,9 procent bij.

BP

In Londen koerste BP 4,3 procent hoger. Door de aanhoudende daling van de olieprijzen en druk op de winstmarges bij de raffinaderijen, door het milde winterweer, daalde de winst van het concern 80 procent. Analisten hadden echter een verlies voorzien.

Carpetright (min 15,3 procent) was een opvallende daler in Londen. De detailhandelaar, vooral bekend van goedkope tapijten, gaf aan in toenemende mate last te hebben van concurrentie. De bank Standard Chartered won bijna 10 procent. Beleggers reageerden positief op de melding van het financiële bedrijf dat het maatregelen gaat nemen om de resultaten te verbeteren.

Olie

In Frankfurt verloor chemie- en farmaciebedrijf Bayer 1,1 procent, ondanks meevallende cijfers.

Amerikaanse olie werd 2,9 procent duurder op 43,87 dollar per vat. Brentolie steeg 2,7 procent tot 45,68 dollar per vat. De euro werd voor 1,1314 dollar verhandeld, tegen 1,1271 dollar bij het slot van de Europese beurzen maandag.