economie

Zwaar verlies voor beurs Tokio

Door ANP - 01 april 2016

TOKIO (AFN) – De beurs in Japan liet vrijdag aan het begin van een nieuw kwartaal een zwaar verlies optekenen. Het sentiment in Tokio stond onder druk door negatieve berichten over de Japanse industrie. Ook in China gingen de beurzen omlaag na een verlaging van de vooruitzichten voor de Chinese kredietwaardigheid door kredietbeoordelaar Standard & Poor’s (S&P).

Beleggers in Tokio verwerkten het zogenoemde Tankan-rapport. Daaruit bleek dat het vertrouwen van grote Japanse industriebedrijven is gedaald naar het laagste niveau in bijna drie jaar, onder meer omdat de sterkere yen druk dreigt uit te oefenen op de winstgevendheid. De bedrijven zijn van plan hun investeringen te verlagen.

De Nikkei-index in Tokio sloot met een verlies van 3,6 procent op 16.164,16 punten. Aan het bedrijvenfront ging elektronicaproducent Panasonic ruim 12 procent onderuit, de sterkste daling in meer dan drie jaar. Panasonic kwam met een winstwaarschuwing voor het komende boekjaar.