economie

Zwakkere yen helpt Nikkei aan winst

Door ANP - 14 april 2016

TOKIO (ANP) – De Japanse aandelenbeurs boekte donderdag een forse winst, vooral dankzij een zwakkere yen. De meeste overige Aziatische beurzen sloten eveneens hoger, geholpen door een onverwachte verruiming van het monetaire beleid door Singapore. Het herstel van de Chinese export, dat woensdag bekendgemaakt werd en de beter dan verwachte kwartaalcijfers van de Amerikaanse bank JPMorgan Chase kwamen de handel ook ten goede.

De Nikkei-index in Tokio sloot 3,2 procent hoger op 16.911,05 punten. De voornaamste beurzen op het Chinese vasteland koersten onveranderd, terwijl de Hang Seng in Hongkong in de middaghandel een plus van 0,9 procent noteerde. De Kospi in Seoul steeg 1,8 procent en de All Ordinaries in Sydney ging 1,1 procent vooruit.

De olieprijzen zullen de handel ook blijven beïnvloeden. De verwachting is dat de prijzen zullen stabiliseren als Rusland en andere grote producenten komend weekend tot een productieakkoord komen in Qatarese hoofdstad Doha. Donderdag waren oliegerelateerde aandelen de slechtst presterende groep onder tien sectoren, juist door een daling van de olieprijzen.