economie

100 miljoen euro steun voor Duitse melkboeren

Door ANP - 30 mei 2016

BERLIJN (ANP) – In Duitsland kunnen melkveehouders overheidssteun tegemoet zien. Landbouwminister Christian Schmidt beloofde maandag dat de sector, die het water mede door de lage melkprijzen in Europa aan de lippen staat, kan rekenen op minstens 100 miljoen euro aan noodhulp.

In Duitsland wordt al maanden geprotesteerd vanwege de erbarmelijke situatie waarin veel melkveebedrijven verkeren. Maandag werd opnieuw actiegevoerd, voor de bekende Brandenburger Tor in Berlijn.

Ook in Nederland hebben veel melkveehouders te maken met financiële problemen. De Dutch Dairymen Board en de Nederlandse Melkveehouders Vakbond hebben hun achterban opgeroepen dinsdag naar Amsterdam te komen om hun ongenoegen kenbaar te maken. Naar verwachting komen er meer dan honderd boze boeren om actie te voeren. Hun verzamelplaats is vlak bij de locatie waar de Europese landbouwministers een bezoek aan de hoofdstad zullen brengen.

Volgens de organisaties is het zakken van de melkprijs een direct gevolg van het afschaffen van de Europese melkquota vorig jaar. Hierdoor kan er nu veel meer worden gemolken. Alleen een set Europese maatregelen zou de dreigende crisis op de zuivelmarkt nog kunnen voorkomen, aldus de Dutch Dairymen Board en de Nederlandse Melkveehouders Vakbond.