economie

Aantal onderhoudsbeurten auto’s stijgt weer

Door ANP - 19 mei 2016

AMSTERDAM (ANP) – Nederlandse automobilisten gingen afgelopen jaar weer vaker naar de garage om hun auto een onderhoudsbeurt te geven. Volgens nieuwe cijfers van brancheorganisaties Bovag en RAI Vereniging steeg het aantal onderhoudsmomenten voor personenauto’s met 5,3 procent tot ruim 14 miljoen.

Eerdere jaren was nog sprake van flinke dalingen. Veel mensen probeerden onderhoud en reparatie uit te stellen om kosten te besparen. Dit gebrekkige onderhoud leidde volgens de autobranche overigens wel tot hogere uitgaven aan pechgevallen.

Nu de economie is aangetrokken, lijkt de Nederlandse automobilist ook weer beter voor zijn voertuig te zorgen, constateren Bovag en RAI Vereniging. De totale omzet van garages uit onderhoudswerk nam vorig jaar ook weer toe, met 10,6 procent tot ruim 3,5 miljard euro.

Gemiddeld werd per onderhoudsmoment afgelopen jaar 249 euro besteed, tegen 237 euro in 2014. Gedurende heel 2015 ging het in totaal per auto om dik twee onderhoudsmomenten met 525 euro aan uitgaven, terwijl dat een jaar eerder nog 480 euro was. Ter vergelijking: in 2010 werd nog 670 euro per auto uitgegeven.