economie

Accountants gaan eed afleggen

Door ANP - 17 mei 2016

AMSTERDAM (ANP) – Accountants gaan voortaan een eed afleggen om te benadrukken dat zij hun beroep ,,naar eer en geweten” uitvoeren. Dat heeft de beroepsorganisatie van accountants NBA bepaald. Op de ledenvergadering van de NBA stemde een grote meerderheid in met het besluit.

De maatregel is bedoeld om het vertrouwen te herstellen in de accountancybranche. Er is al een tijd veel kritiek over de ondermaatse kwaliteit van door accountants uitgevoerde controles. De vier grote accountantsorganisaties in Nederland, Deloitte, EY, KPMG en PwC, kregen eerder dit jaar nog voor miljoenen euro’s aan boetes opgelegd door de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Die straffen hadden betrekking op fouten die een aantal jaren terug zijn gemaakt.

De nieuwe beroepseed stelt dat de accountant ,,zich ervan bewust is te moeten handelen in het algemeen belang en zich houdt aan de beginselen van integriteit, objectiviteit, vakbekwaamheid, zorgvuldigheid en vertrouwelijkheid”. Alle ingeschreven accountants moeten de eed voor 1 mei volgend jaar hebben afgelegd.