economie

Adempauze voor beurzen New York

Door ANP - 26 mei 2016

NEW YORK (ANP) – De effectenbeurzen in New York lieten donderdag weinig beweging zien. Beleggers op Wall Street namen een adempauze na de sterke koerswinsten van de afgelopen dagen. Verder werden wat cijfers over de Amerikaanse economie en bedrijfsresultaten verwerkt.

De Dow-Jonesindex noteerde in de tussentijdse handel 0,2 procent in de min op 17.821 punten. De breed samengestelde S&P 500 stond 0,1 procent lager op 2089 punten en de technologiegraadmeter Nasdaq was vrijwel onveranderd op 4896 punten.

Beleggers kregen meevallende cijfers voorgeschoteld over de uitkeringsaanvragen, de orders voor duurzame goederen en de voorlopige woningverkoop in de Verenigde Staten. Wel bleek dat de bedrijfsinvesteringen verder zijn gedaald. Vrijdag komt een nieuwe raming over de groei van de Amerikaanse economie en houdt voorzitter Janet Yellen van de Federal Reserve een toespraak.

Steun

De beurshandel in New York kreeg de afgelopen dagen steun van de overtuiging dat de Amerikaanse economie sterk genoeg is om een renteverhoging aan te kunnen. In juni houdt de Fed weer een beleidsvergadering.

HP Inc, dat computers en printers verkoopt, klom bijna 6 procent. Woensdag nabeurs bleek dat het bedrijf, dat vorig jaar voortkwam uit de splitsing van computer- en technologieconcern Hewlett-Packard, nog altijd kampt met dalende verkopen. Wel viel de winst hoger uit dan analisten hadden verwacht.

Kledingwinkelketen Abercrombie & Fitch ging meer dan 18 procent omlaag na tegenvallende omzetcijfers over het afgelopen kwartaal. Warenhuisbedrijf Sears meldde een kwartaalverlies en gaf aan opties te bekijken voor bepaalde bedrijfsonderdelen. Het aandeel klom 6,6 procent in waarde.

Discountketens

De discountketens Dollar Tree (plus 13,4 procent) en Dollar General (plus 5,3 procent) profiteerden van beter dan verwachte resultaten, net als groothandelaar Costco Wholesale die 4,3 procent in waarde steeg.

Brentolie stond 0,2 procent hoger op 49,65 dollar per vat. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,2 procent naar 49,86 dollar.

De euro was 1,1181 dollar waard, tegen 1,1183 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.