economie

AEX begint hoger

Door ANP - 25 mei 2016

AMSTERDAM (AFN) – De Europese aandelenmarkten zijn woensdag hoger aan de handelsdag begonnen. Beleggers in Europa borduren daarmee voort op de fors stijgende koersen in New York en het Verre Oosten.

De AEX-index stond in het eerste handelsuur 0,8 procent hoger op 445,26 punten. De MidKap steeg 0,6 procent tot 662,75 punten. De indices in Parijs, Londen en Frankfurt stegen tot 0,8 procent.

Evenals dinsdag gaven beleggers een positieve draai aan het vooruitzicht van verdere renteverhogingen in de Verenigde Staten. De verwachting dat die niet lang op zich zullen laten wachten, zette de waarde van de euro ten opzichte van de dollar al iets onder druk, wat goed nieuws kan zijn voor Europese bedrijven. Ook de stijgende olieprijzen deden een duit in het zakje.

Galapagos

Bij de bedrijven op Beursplein 5 stonden ABN AMRO (plus 1,6 procent) en Galapagos (plus 5,3 procent) in de belangstelling. Hoofdfonds ABN AMRO wordt vanaf 20 juni opgenomen in de toonaangevende Stoxx Europe 600 Index. Biotechnologiebedrijf Galapagos steeg bij de middelgrote fondsen het sterkst, nadat het besprekingen over zijn reumaprogramma met Europese en Amerikaanse toezichthouders succesvol heeft afgerond.

In de AEX was ING lijstaanvoerder met een winst van 2 procent, gevolgd door Vopak dat 1,7 procent aandikte. Alleen Heineken ging omlaag, met 0,6 procent. De Europese Commissie meldde dat zij akkoord is gegaan met de overname van bierbrouwer SABMiller door zijn grote concurrent AB InBev. Door die fusie ontstaat het grootste bierbedrijf ter wereld. AB InBev won in Brussel 1,3 procent, SABMiller stond in Londen 0,2 procent hoger.

Olie

In Londen stond verder warenhuisketen Marks & Spencer (M&S) flink onder druk. Het aandeel kelderde ruim 8 procent. De nieuwe baas van het bedrijf waarschuwde dat de plannen om de tegenvallende verkoop van kleding aan te jagen, op korte termijn de winst zullen raken.

De olieprijzen naderden de grens van 50 dollar per vat. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 1,4 procent naar 49,28 dollar. Brent werd 1,3 procent duurder bij 49,24 dollar per vat. De euro was 1,1142 dollar waard, tegen 1,1145 dollar bij het slot van de Europese beurzen op dinsdag.