economie

‘AEX gaat vlak van start’

Door ANP - 03 mei 2016

AMSTERDAM (AFN) – De Amsterdamse beurs begint dinsdag naar verwachting nagenoeg onveranderd aan de handelsdag. Ook de andere graadmeters in Europa beginnen waarschijnlijk dicht bij huis. Philips weet de aandacht op zicht gericht, na de aankondiging zijn zelfstandige lichtdivisie Lighting naar de beurs in Amsterdam te brengen.

Marktanalist Ron van der Does van IG Nederland wees er op dat de markt momenteel in afwachting is van het banenrapport uit de Verenigde Staten, dat voor vrijdag op de rol staat. ,,Handelaren zijn momenteel afwachtend en nemen geen grote posities in”, zo merkte hij op.

Philips brengt Lighting naar Beursplein 5, waarbij minstens een kwart van de aandelen aangeboden zal worden aan institutionele investeerders en particulieren. Het meerderheidsbelang dat Philips in eerste instantie houdt, wordt de komende jaren volledig afgebouwd.

Kendrion

Verder kwam Kendrion met een handelsbericht en nieuwe strategie naar buiten. De producent van elektromagnetische componenten mikt de komende jaren op een verbetering van zijn winstmarge bij aanhoudende groei van de verkopen. Kendrion zijn omzet vorig kwartaal met 3 procent dalen, naar 111 miljoen euro.

Verschillende fondsen noteren dinsdag ex-dividend, wat voor opvallende koersuitslagen kan zorgen. Dat is onder meer het geval bij hoofdfondsen ASML, DSM en SBM Offshore.

UBS

Delta Lloyd bevestigde maandag nog maar eens dat het zijn belang van ruim 30 procent in Van Lanschot nog dit jaar wil verkopen. De Bossche vermogensbeheerder steunt dat voornemen, dat al in februari was aangekondigd als onderdeel van de kapitaalplannen van de verzekeraar.

Elders in Europa openden een groot aantal financiële concerns de boeken. Zo zag de Zwitserse bank UBS de winst kelderen, terwijl een kleinere stroppenpot voor slechte leningen de prestaties van BNP Paribas juist goed deden. Het Duitse Commerzbank en het Britse HSBC kwamen ook met cijfers naar buiten.

Euro

De AEX-index sloot maandag 0,4 procent hoger op 441,20 punten. De MidKap van middelgrote fondsen ging 0,2 procent lager de handel uit op 662,07 punten. De hoofdgraadmeters in Frankfurt en Parijs eindigden met winsten van 0,8 en 0,3 procent.

Amerikaanse olie was voorbeurs 0,6 procent duurder bij een prijs van 45,05 dollar per vat. De prijs van Brent steeg 0,7 procent naar 46,17 dollar per vat. De euro werd voor 1,1553 dollar verhandeld, tegen 1,1515 dollar aan het einde van de beurshandel op maandag.