economie

AEX opent handelsweek met winst

Door ANP - 02 mei 2016

AMSTERDAM (ANP) – De AEX-index van de effectenbeurs in Amsterdam is maandag met een kleine winst geopend. Elders in Europa gingen de graadmeters ook vooruit. Air France-KLM weet de aandacht op zich gericht na de bekendmaking van de nieuwe topman van de luchtvaartcombinatie.

De hoofdgraadmeter op het Damrak stond in de vroege handel 0,3 procent in de plus op 440,92 punten. De MidKap van middelgrote fondsen zakte 0,3 procent tot 661,10 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs koersten 0,7 en 0,4 procent in de plus. De beurs in Londen is maandag gesloten.

Air France-KLM zag zijn beurswaarde 1 procent stijgen. Vooruitlopend op de kwartaalcijfers die woensdag worden bekendgemaakt, meldde de luchtvaartcombinatie dat Jean-Marc Janaillac de opvolger wordt van topman Alexandre de Juniac. Janaillac is sinds 2012 de topman bij het internationale transportbedrijf Transdev, dochterbedrijf van onder meer Veolia.

AEX

In de AEX was ASML de sterkste stijger met een winst van 1 procent. Oliedienstverlener SBM Offshore sloot de rij met een min van 1,3 procent.

Bij de middelgrote fondsen verloor de Egyptische kunstmestproducent OCI 2,4 procent na de publicatie van zijn jaarcijfers afgelopen weekeinde. Het maakte onder meer bekend dat het over 2015 geen dividend zal uitkeren.

De verliesreeks van bodemonderzoeker Fugro (min 3,5 procent) kreeg een vervolg op maandag. Ook het verlies van Fagron (min 4 procent) viel op, na de stevige verliesbeurt van vrijdag. Dit lijkt wederom te maken te hebben met twijfels over de reddingsoperatie die Fagron nieuw kapitaal moet opleveren.

Banken

Zowel in Parijs als Frankfurt schaarden banken zich onder de sterkste dalers. Zo verloor Deutsche Bank 2,4 procent en leverde Commerzbank 1,2 procent in. De Franse banken Credit Agricole, Société Générale en BNP Paribas werden circa 1 procent minder waard.

De olieprijs ging maandag omlaag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,8 procent goedkoper bij 45,55 dollar. De prijs van Brent zakte met 1,1 procent naar 46,83 dollar per vat. De euro werd voor 1,1470 dollar verhandeld, tegen 1,1450 dollar bij het slot van de Europese beurzen op vrijdag.