economie

AEX opent in de min

Door ANP - 19 mei 2016

AMSTERDAM (AFN) – De Europese aandelenbeurzen zijn donderdag met verlies geopend. Beleggers hebben een vrij lege agenda en verwerken de notulen van de meest recente beleidsvergadering van de Federal Reserve. Daaruit bleek woensdagavond dat een verhoging van de Amerikaanse rente in juni nog altijd tot de mogelijkheden behoort.

De Amsterdamse AEX-index stond in het eerste handelsuur 1,1 procent lager op 429,61 punten. De MidKap zakte 0,8 procent op 639,64 punten. De graadmeters in Parijs, Londen en Frankfurt leverden 0,7 tot 1,1 procent in.

Bij het kleine groepje winnaars in de AEX waren banken en verzekeraars Aegon, ING, ABN AMRO en Nationale-Nederlanden (NN) terug te vinden. Zij werden tot 1,2 procent meer waard, mede dankzij het vooruitzicht op een hogere rente in de VS. Grootste daler was ArcelorMittal dat 3,7 procent kwijtspeelde. Zwaargewicht Shell, dat ex-dividend noteerde, zakte 3,1 procent.

Altice

Altice speelde 1,6 procent kwijt. Het bedrijf zal nog even moeten wachten op een definitief oordeel van de staat New York over zijn voorgenomen overname van het Amerikaanse Cablevision. Het besluit stond voor 20 mei op de rol, maar is uitgesteld tot 16 juni.

De bedrijfsagenda elders in Europa was iets beter gevuld. Henkel, de maker van onder meer Schwarzkopf-shampoo, zag afgelopen kwartaal de winst en omzet groeien en profiteerde van een grotere vraag naar zijn producten in opkomende markten. Het aandeel zakte echter 1 procent.

Merck

Ook Merck (plus 1,9 procent) behoorde tot de stijgers na een kwartaalrapportage. Het chemie- en farmacieconcern profiteerde van de overname van het Amerikaanse Sigma-Aldrich en verbeterde mede daardoor zijn financiële prestaties.

Aan het overnamefront meldde de Amerikaanse zadenproducent Monsanto dat het een ongevraagd overnamebod heeft ontvangen van het Duitse farmacie- en chemieconcern Bayer. Het niet concreet omschreven bod wordt momenteel door Monsanto bestudeerd. Bayer daalde 6,5 procent.

Terrorisme

In Londen kelderde Thomas Cook bijna 18 procent. Het reisbedrijf ziet de vrees voor terrorisme terug in zijn boekingen. Thomas Cook krijgt aanzienlijk minder reserveringen voor reizen naar Turkije en heeft de afgelopen maanden ook de interesse in België als bestemming zien teruglopen.

De prijs van een vat Amerikaanse olie stond 1,7 procent lager op 47,35 dollar en Brentolie werd 1,9 procent goedkoper op 48,01 dollar per vat. De euro was 1,1219 dollar waard, tegen 1,1277 dollar bij het slot van de Europese beurzen op woensdag.