economie

AEX sluit week hoger af

Door ANP - 13 mei 2016

AMSTERDAM (AFN) – De Amsterdamse beurs is vrijdag hoger gesloten. Ook de andere Europese beurzen eindigden de week in de plus. In de middaghandel veerden de graadmeters op na meevallende cijfers over de Amerikaanse winkelverkopen.

De AEX-index sloot 0,6 procent in de plus op 433,52 punten. De MidKap eindigde 0,3 procent hoger op 638,04 punten. De graadmeters in Parijs, Londen en Frankfurt stegen 0,6 procent tot 0,9 procent.

Oliegerelateerde fondsen hadden last van de lagere olieprijzen. Zo was dienstverlener aan de olie-industrie SBM Offshore een van de grootste dalers in de AEX met een min van 1,2 procent procent. Tankopslagbedrijf Vopak zakte 0,5 procent en zwaargewicht Shell eindigde met een stijging van 0,1 procent nipt in de plus. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 1 procent tot 46,25 dollar. Brentolie werd 0,6 procent goedkoper op 47,78 dollar per vat.

Gemalto

Digitaal beveiliger Gemalto was lijstaanvoerder in de Amsterdamse hoofdindex en steeg 3,9 procent. Ook hoofdfondsen ASML, Unibail-Rodamco en ABN AMRO stonden aan de goede kant van de streep.

BAM ging 3,1 procent naar beneden en was daarmee de grootste daler bij de middelgrote fondsen. Donderdag ging de bouwer ook al stevig omlaag, na de bekendmaking van teleurstellende kwartaalresultaten. Daarnaast bleek de ondertekening van een megaklus van het bedrijf, de bouw van een tunnel die Denemarken en Duitsland met elkaar verbindt, te zijn uitgesteld vanwege een klacht over de aanbesteding.

Verzekeraars

Verder behoorden verzekeraars tot de verliezers. Nationale-Nederlanden (NN) zakte met 1,7 procent het sterkst van alle AEX-fondsen. In de MidKap speelde Delta Lloyd 2,8 procent kwijt. Aegon herstelde wat van de stevige tik van donderdag, na slechte kwartaalcijfers, en won 1 procent.

Vastgoedbedrijf Eurocommercial Properties, dat een notering in de MidKap heeft, zag zijn resultaten in de eerste negen maanden van het gebroken boekjaar verbeteren. Het aandeel steeg 2,1 procent. Bij de kleinere fondsen verloor Beter Bed 0,1 procent, hoewel de beddenverkoper de omzet het afgelopen kwartaal zag aandikken.

Euro

De euro was 1,1290 dollar waard, tegen 1,1383 bij het slot van de Europese beurzen donderdag.