economie

Afsluiter hypotheek zet rente langer vast

Door ANP - 04 mei 2016

AMSTERDAM (ANP) – Bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek kiezen Nederlanders de laatste tijd steeds vaker voor een langere rentevaste periode, blijkt uit onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB). De extreem lage hypotheekrente maakt het aantrekkelijk om deze voor een langere tijd vast te zetten. Dan zijn de maandlasten immers lager.

Volgens DNB koos in maart ruim een vijfde (20,5 procent) van de mensen die een nieuwe hypotheek afsloten of hun contract heronderhandelden, voor een rentevaste periode langer dan tien jaar. Vorig jaar deed nog ongeveer 16 procent dat en in 2014 slechts 6 procent.

Ook bij de rentevaste periode tussen de vijf en tien jaar signaleert DNB een stijging. In maart gaf ruim de helft van de hypotheekafsluiters (52 procent) de voorkeur aan die optie. Twee jaar geleden ging het nog om ongeveer 39 procent.