economie

Amper beweging op Europese beurzen

Door ANP - 27 mei 2016

AMSTERDAM (AFN) – De Europese aandelenmarkten lieten vrijdag aan het einde van de ochtend geen grote koersuitslagen zien. Net op Wall Street op donderdag deden beleggers het even rustig aan na de forse stijgingen eerder deze week. In Amsterdam kende de verzelfstandigde lichttak van Philips een succesvolle entree op de aandelenbeurs.

De AEX-index in Amsterdam stond tegen het middaguur 0,2 procent hoger op 449,98 punten. De MidKap daalde 0,3 procent tot 664,78 punten. De indices in Parijs, Londen en Frankfurt stonden vlak tot 0,1 procent in de plus.

Beleggers zijn in afwachting van een nieuwe raming over de groei van de Amerikaanse economie, die tijdens de middaghandel naar buiten komt. Nabeurs staat een toespraak van de Amerikaanse centralebankpresident Janet Yellen op de rol, waaruit mogelijk meer inzicht komt over het rentebeleid van de Federal Reserve.

Lighting

De aandelen Philips Lighting werden voor 20 euro per stuk in de markt gezet. Lighting opende de sessie op 21 euro per aandeel en stond tussentijds 7,8 procent hoger op 21,56 euro. Er is nu een kwart van het bedrijf verhandelbaar gemaakt. De komende jaren wil Philips het resterende belang van de hand doen.

In de AEX was Philips lijstaanvoerder met een winst van 1,1 procent. ASML volgde op gepaste afstand en steeg 0,8 procent. Boskalis was bij de hoofdfondsen de grootste verliezer en zakte 2 procent. AkzoNobel daalde 1,7 procent.

Fondsen

Bij de middelgrote fondsen viel Delta Lloyd op. Het aandeel was met een min van 2,1 procent de grootste daler in de MidKap. Delta Lloyd is na de claimemissie en kapitaalmaatregelen in stabieler vaarwater terechtgekomen, zo zei topman Hans van der Noordaa vrijdag in een verklaring, in aanloop naar de beleggersdag van de verzekeraar in Londen.

Brentolie stond 0,9 procent lager op 49,04 dollar per vat. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 1,2 procent naar 49,00 dollar. De euro was 1,1183 dollar waard, onveranderd ten opzichte van het slot van de Europese beurzen op donderdag.