economie

Apple zakt weg op Wall Street

Door ANP - 12 mei 2016

NEW YORK (ANP) – De aandelenbeurzen in New York toonden donderdag, met nog een half uur te handelen, een verdeeld beeld. Techgigant Apple verloor opnieuw en sleurde andere technologiebedrijven mee naar beneden.

Door berichten dat de olieproductie in het door bosbranden geteisterde Canada weer op gang komt, veerden de olieprijzen op. Dat verbeterde het sentiment bij beleggers iets.

De Dow-Jonesindex stond omstreeks 21.30 uur (Nederlandse tijd) 0,2 procent in de plus op 17.743 punten. De S&P 500 steeg 0,1 procent naar 2066 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq daalde 0,3 procent naar 4745 punten.

Apple

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,5 procent tot 46,45 dollar. Brentolie werd 0,6 procent duurder op 47,87 dollar per vat.

Apple zakte 2,1 procent. Beleggers maken zich steeds meer zorgen over de afremmende iPhone-verkopen van Apple na berichten dat toeleverancier Foxconn minder chips levert dit jaar. Door het koersverlies zakte Apple naar het laagste niveau in bijna twee jaar.

Monsanto

Monsanto steeg 8,4 procent op overnamegeruchten. Volgens ingewijden overweegt het Duitse chemieconcern Bayer een bod van zo’n 40 miljard dollar op het Amerikaanse bedrijf. Eerder werd het eveneens Duitse BASF al aangewezen als mogelijke geïnteresseerde, nadat Monsanto er vorig jaar niet in was geslaagd zelf de Zwitserse branchegenoot Syngenta over te nemen.

Winkelketen Kohl’s ging zelf in de uitverkoop. Het aandeel zakte 9 procent na tegenvallende omzet- en winstcijfers. Pakketbezorger FedEx leverde 0,8 procent in. Klant Wal-Mart begint zijn eigen bezorgdienst. FedEx bezorgt nu nog het gros van de pakketjes voor de winkelketen. Perrigo daalde 3,7 procent. De farmaceut zag zijn verliezen afgelopen kwartaal oplopen.

Euro

Fastfoodketen Jack in the Box steeg met 14,6 procent na presentatie van beter dan verwachte kwartaalcijfers. Ook modehuis Ralph Lauren keek terug op een goed kwartaal en werd beloond met een stijging van 2,9 procent.

De euro was 1,1377 dollar waard tegenover 1,1383 bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.