economie

ArcelorMittal voert positieve AEX aan

Door ANP - 20 mei 2016

AMSTERDAM (ANP) – De Europese aandelenbeurzen staan vrijdag aan het einde van de ochtend op winst. Beleggers zijn bekomen van de schrik dat een renteverhoging in de Verenigde Staten dichterbij bleek dan verwacht. Ook zagen ze de prijzen van olie en andere grondstoffen oplopen.

De toonaangevende AEX-index stond omstreeks 11.45 uur 1 procent hoger op 432,74 punten. De MidKap kreeg er 0,8 procent bij en stond op 642,72 punten. De hoofdgraadmeters op de aandelenmarkten in Londen, Frankfurt en Parijs stegen 0,8 tot 1,4 procent.

Staalconcern ArcelorMittal was met een plus van 2 procent de sterkste stijger bij de Amsterdamse hoofdfondsen. De zeven rijkste industrielanden verenigd in de G7 bespreken tijdens hun bijeenkomst in Japan volgende week maatregelen om de wereldwijde overcapaciteit in de staalindustrie aan te pakken, zo maakte het Witte Huis bekend.

Koerswinst

Ook ING deed het met een koerswinst van 1,6 procent goed. Verliezers waren er niet in de AEX, alleen overnameprooi TNT noteerde nagenoeg vlak. In de Midkap was TomTom met een winst van 5,3 procent de sterkste stijger. Air France-KLM viel met een verlies van 2,2 procent in negatieve zin op.

Bij de kleine fondsen boog Brill een openingsverlies om in winst. De wetenschappelijk uitgever voorspelde een stijging van de omzet voor dit jaar van 1 tot 3 procent en van de winstmarge met 1 procent of iets meer. Het aandeel steeg 0,6 procent. Value8, dat aankondigde zijn belang in IEX Group te hebben vergroot tot 56,32 procent, verloor bijna 10 procent. IEX daalt meer dan 5 procent.

Verlies

Over de grens verloor luxegoederenverkoper Richemont 2,4 procent op de beurs van Zürich. De maker van onder meer Cartier-sieraden en dure horloges worstelt met de dure Zwitserse frank en gaf aan nog geen licht aan het einde van de tunnel te zien. Verder vielen mijnbouwbedrijven op. In Londen stegen Glencore (3,2 procent), BHP Billiton (2,2 procent) en Anglo (4,8 procent).

De prijs van een vat Amerikaans olie steeg vrijdag met 0,3 procent tot 48,30 dollar. De Brentprijs ging 0,2 procent omhoog naar 48,91 dollar per vat. De euro was 1,1220 dollar waard, tegen 1,1206 dollar bij het luiden van de slotbel op donderdag.