economie

Australiër bekent bedenker Bitcoin te zijn

Door ANP - 02 mei 2016

LONDEN (ANP) – De Australiër Craig Wright heeft tegenover drie Engelstalige media, waaronder de BBC, erkend dat hij de bedenker is van de Bitcoin. Daarmee lijkt een jarenlange zoektocht naar de man achter de virtuele munt ten einde.

De bitcoin bestaat sinds 2009. Wright, die schuilging achter het pseudoniem Satoshi Nakamoto, slaagde erin om lang in de anonimiteit te blijven. Eerder werd nog een Japans-Amerikaanse man aangewezen als het vermoedelijke brein achter het elektronische betaalmiddel.

Wrights dook pas eind vorig jaar op, toen twee tech-magazines in hem de veel gezochte codeur herkenden. De Australische fiscus liet toen ook meteen een huiszoeking verrichten bij Wright, die mogelijk voor honderden miljoenen aan bitcoins zou bezitten.

De munt is niet onomstreden. De bitcoin wordt ook veel gebruikt door criminelen.