economie

Beurskoersen Europa zakken in

Door ANP - 17 mei 2016

AMSTERDAM (AFN) – De beursindices in Europa zakten dinsdag halverwege de middag overwegend licht in het rood, na koerswinsten in de ochtenhandel. Met name autofabrikanten moesten het ontgelden.

De AEX-index in Amsterdam noteerde rond 16.00 uur 0,5 procent lager op 431,77 punten. De MidKap verloor 0,2 procent tot 637,12 punten. In Frankfurt en Parijs gingen de hoofdgraadmeters tot 0,8 procent omlaag. In Londen stond de FTSE 0,1 procent hoger.

Verzekeraar NN Group was de grootste daler in de AEX, met een verlies van 2,1 procent. Ook Unilever, ING en Boskalis zakten meer dan 1 procent. Bij de hoofdfondsen aan het Damrak ging het Franse kabelconcern Altice aan kop met een plus van 1,7 procent.

MidKap

In de MidKap was Wereldhave de sterkste stijger met een plus van 1,4 procent, terwijl kunstmestbedrijf OCI onderaan stond met een min van 2,3 procent. Bij de kleinere fondsen ging Fagron van sterkste stijger eerder op de dag naar grootste verliezer (min 4,2 procent).

Fitnessketen Basic-Fit kondigde aan binnenkort naar de beurs in Amsterdam te komen. Basic-Fit wil met de verkoop van aandelen onder meer zijn schulden herfinancieren en verdere groei bekostigen. Bronnen meldden eerder al dat Basic-Fit een beursgang zou overwegen. De opbrengst bij een beursgang werd geschat op minimaal 1,1 miljard euro.

Europa

Op de andere Europese beurzen beleefden vooral autobouwers een slechte dag. Volkswagen en BMW verloren in Frankfurt rond de 3 procent. Renault noteerde in Parijs een vergelijkbare daling. Het aandeel PSA Peugeot Citroen zakte meer dan 4 procent.

In Londen wist telecomconcern Vodafone met meevallende kwartaalcijfers en won in Londen 1,5 procent. De Britse huizenbouwer Taylor Wimpey klom 4,6 procent, na een verhoging van de financiële verwachtingen en het dividend.

De prijs van een vat Amerikaanse olie stond 0,2 procent hoger op 47,84 dollar en Brentolie zakte 0,1 procent tot 48,91 dollar. De euro was 1,1338 dollar waard, tegen 1,1333 dollar bij het slot van de Europese beurzen maandag.