economie

Beurzen New York in mineur

Door ANP - 19 mei 2016

NEW YORK (ANP) – De aandelenbeurzen in New York gingen donderdag omlaag. Beleggers verwerkten nog altijd de jongste berichten vanuit de Federal Reserve, die erop wijzen dat de Amerikaanse rente mogelijk volgende maand al verder wordt verhoogd. Verder stond supermarktconcern Wal-Mart Stores in de belangstelling, dankzij onverwacht goede kwartaalcijfers.

De Dow-Jonesindex noteerde in de tussentijdse handel 0,8 procent in de min op 17.387 punten. De brede S&P 500 zakte 0,8 procent tot 2032 punten en de technologiebeurs Nasdaq daalde 1 procent tot 4694 punten.

Uit de notulen van de meest recente beleidsvergadering van de Fed bleek woensdag dat de mogelijkheid van een rentestap in juni niet kan worden uitgesloten. Daarvoor moet de Amerikaanse economie echter wel overtuigende tekenen van herstel laten zien.

Rentestap

Daarmee verraste de Fed de financiële markten, want die hadden eigenlijk een rentestap in juni al afgeschreven. Fed-bestuurder William Dudley liet donderdag weten dat een renteverhoging in juli of juli als een ,,redelijke verwachting” mag worden beschouwd.

Wal-Mart (plus 9 procent) wist zijn omzet vorig kwartaal sterker op te voeren dan analisten in doorsnee hadden voorspeld. Daarmee deed het grootste winkelbedrijf ter wereld het beter dan zijn branchegenoten, die de afgelopen tijd de zorgen over de detailhandelsbranche in de Verenigde Staten voedden met tegenvallende berichten.

Nabeurs

Cisco Systems ging bijna 3 procent omhoog. De producent van netwerkapparatuur kwam woensdag nabeurs met onverwacht goede prognoses voor het lopende kwartaal.

Zadenhandelaar Monsanto stond ook in de schijnwerpers dankzij het ongevraagde overnamebod dat het Duitse chemie- en farmacieconcern Bayer op het bedrijf heeft uitgebracht. Monsanto klom 4,6 procent in waarde.

De prijs van een vat Amerikaanse olie stond 0,8 procent lager op 47,80 dollar en Brentolie werd 0,9 procent goedkoper op 48,48 dollar per vat. De euro was 1,1206 dollar waard, evenveel als bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.