economie

Beurzen VS herstellen van slechte beursweek

Door ANP - 02 mei 2016

NEW YORK (ANP) – De Amerikaanse beurzen herstelden maandag licht, nadat vrijdag de slechtste beursweek in maanden werd afgesloten. Met name financiële fondsen en op consumenten gerichte bedrijven waren in trek.

De Dow-Jonesindex van dertig hoofdfondsen stond tijdens de middaghandel 0,5 procent hoger op 17.867 punten. De bredere S&P 500 kreeg er 0,6 procent bij en stond op 2077 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq steeg 0,4 procent tot 4796 punten.

Bij de hoofdfondsen stond de bank Goldman Sachs bovenaan met een winst van 1,7 procent. Branchegenoot JPMorgan Chase en verzekeraar Travelers kregen er allebei 1,2 procent bij. Andere sterke stijgers waren producent van drogisterijartikelen Procter & Gamble, fastfoodbedrijf McDonald’s en entertainmentconcern Walt Disney.

Wisseling bij Ferrari

Onderaan bij de hoofdfondsen stonden smartphone- en computerfabrikant Apple en fabrikant van netwerkapparatuur Cisco Systems met verliezen van 0,8 en 0,7 procent. IT-dienstverlener IBM deed het met een min van 0,5 procent niet veel beter.

Een wisseling van de wacht bij Ferrari, waar topman Amedeo Felisa het stokje overdraagt aan Fiat-baas Sergio Marchionne, werd niet goed ontvangen. De in New York genoteerde, Italiaanse sportwagenfabrikant leverde 2,7 procent in, ondanks sterke kwartaalcijfers en een verhoging van de winstprognose voor dit jaar.

Halliburton won 3,4 procent, terwijl branchegenoot Baker Hughes 0,8 procent verloor. De twee oliedienstverleners hebben de stekker getrokken uit de fusieplannen waar zij anderhalf jaar aan werkten. De Amerikaanse overheid geeft geen toestemming, omdat de concurrentie te zeer zou lijden onder een samensmelting.