economie

Bouwsector groeit met minder personeel

Door ANP - 26 mei 2016

DEN HAAG (ANP) – De bouwsector heeft zijn omzet in het eerste kwartaal opnieuw zien groeien en verwacht dat die lijn voorlopig kan worden doorgezet. De werkgelegenheid in de sector nam de afgelopen maanden echter verder af, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag.

De bouwomzet groeit al anderhalf jaar en lag in de eerste drie maanden van dit jaar 5,5 procent hoger dan een jaar eerder. Ondanks die verdere toename gingen er ongeveer duizend banen verloren in de sector. Daarmee zette de dalende tendens door, terwijl er in het laatste kwartaal van vorig jaar nog een einde leek te zijn gekomen aan het aanhoudende banenverlies.

Ondernemers in de bouw zijn over het algemeen positief over de groeikansen in het huidige kwartaal. Het vertrouwen ligt daarbij wel iets lager dan drie maanden geleden.

Afgelopen kwartaal werd de sterkste omzetgroei behaald bij de bouw van woningen en andere gebouwen. In de grond-, weg- en waterbouw ging de omzet verder omlaag.

De bouw was vorig kwartaal de sterkst groeiende sector in de Nederlandse economie. Ondanks die sterke vooruitgang heeft de bouw het niveau van voor de crisis echter nog lang niet geëvenaard.