economie

Brussel volgt Nederlandse ‘Green Deal’

Door ANP - 26 mei 2016

BRUSSEL (ANP) – De manier waarop Nederland bedrijven bijstaat om duurzame projecten te realiseren vindt navolging in Brussel. De Europese Commissie gaat deze zogenoemde Green Deal-aanpak gebruiken bij een proef met ondernemers die vernieuwende milieuoplossingen bedenken.

Bij een Green Deal probeert de overheid knelpunten weg te nemen bij duurzame plannen, onder meer door goed naar de regelgeving te kijken. Ondernemers zien daarin vaak obstakels, maar in twee op de drie gevallen bleek het probleem uiteindelijk niet te bestaan of makkelijk op te lossen.

De Europese Commissie vraagt kleine bedrijven nu met goede ideeën te komen en om de tafel te gaan zitten om hun problemen te bespreken en uit de weg te ruimen. De projecten moeten de kringloopeconomie bevorderen. Vicevoorzitter Frans Timmermans gaf als voorbeeld het slimmer sorteren van afval.

Bureaucratie

Kleine innovatieve ondernemers zijn gefrustreerd over de Brusselse bureaucratie, aldus Timmermans, die hun vertrouwen wil terugwinnen met het ,,kruisbestuivende’’ project. Die frustratie is volgens hem lang niet altijd terecht. ,,En als de regelgeving wel problematisch is, moet je die zo snel mogelijk aanpassen.’’

Timmermans, die verantwoordelijk is voor betere regelgeving, pleitte voor een cultuurverandering bij politici en de Europese instellingen. ,,Zij moeten niet niet steeds nieuwe wetten willen maken als ondernemers vernieuwende diensten of creatieve producten op de markt willen brengen. We moeten er dringend voor zorgen dat onnodige regelgeving jonge ondernemers niet wegjaagt.’’

Als de proef succesvol is, wordt die wellicht uitgebreid naar bedrijven met innovatieve plannen op digitaal gebied.