economie

CPB waarschuwt voor risico’s ECB-beleid

Door ANP - 30 mei 2016

DEN HAAG (ANP) – Het Centraal Planbureau (CPB) waarschuwt voor de risico’s van het zeer ruime monetaire beleid van de Europese Centrale Bank (ECB). Het gevaar van gewenning aan vrijwel gratis geld ligt op de loer, schrijft het adviesorgaan in een maandag gepubliceerd rapport.

Het CPB wijst er verder op dat er nog geen draaiboek is voor de toekomstige afbouw van de maatregelen die de ECB heeft getroffen om de inflatie en economische groei in de eurolanden aan te jagen. Dat is niet zonder risico, omdat het rente- en stimuleringsbeleid van de ECB wereldwijd gevolgen heeft.

De renteverhoging door de Amerikaanse Federal Reserve eind vorig jaar toont volgens het CPB aan hoe lastig het is om in een vervlochten wereldeconomie dergelijke steunmaatregelen terug te draaien. Met name opkomende markten kregen daarvoor de rekening gepresenteerd.