economie

Dalende euro stuwt Europese beurzen

Door ANP - 24 mei 2016

AMSTERDAM (ANP) – De Europese aandelenbeurzen zijn dinsdag met flinke winsten gesloten. Beleggers gaven een positieve draai aan het vooruitzicht van verdere renteverhogingen in de Verenigde Staten. De verwachting dat die niet lang op zich zullen laten wachten, zette de waarde van de euro ten opzichte van de dollar onder druk, wat goed nieuws kan zijn voor Europese bedrijven.

In Amsterdam sloot de AEX-index 2,1 procent in de plus op 441,66 punten. De MidKap steeg 1,1 procent naar 659,05 punten. Frankfurt en Parijs krijgen er 2,2 en 2,5 procent bij. Buiten de eurozone ging de FTSE in Londen 1,4 procent vooruit.

Beleggers reageerden op nieuwe uitspraken van Amerikaanse centrale bankiers, die erop wezen dat de rente in de VS dit jaar mogelijk nog twee à drie keer wordt verhoogd. Een hogere rente maakt de dollar aantrekkelijker. De waarde van de euro zakte daardoor dinsdag naar 1,1145 dollar, tegen 1,1195 dollar bij het slot van de Europese beurzen op maandag.

ArcelorMittal

De AEX werd aangevoerd door de banken en verzekeraars ING, ABN AMRO en NN Group, die 3 tot 4 procent wonnen. Staalproducent ArcelorMittal wrong zich tussen de financiële fondsen, met een plus van 3,3 procent. De lijst van 25 hoofdfondsen telde geen verliezers.

In de MidKap herstelde OCI weer iets van de koersdreun van maandag. De kunstmestfabrikant werd 5,5 procent meer waard, na een verlies van circa 10 procent een dag eerder.

Onder druk

Bij de kleine bedrijven viel Value8 weer op met een verlies van 4 procent. De investeringsmaatschappij staat al langere tijd onder druk door de vraagtekens die een analist heeft gezet bij de boekhouding van de onderneming.

Veevoedersbedrijf ForFarmers ging bij zijn beursdebuut flink omhoog. De onderneming bood geen nieuwe effecten aan, maar maakte bestaande aandelen verhandelbaar op de beurs. Het aandeel sloot op 6,95 euro, wat 45 eurocent hoger is dan de maandag bekendgemaakte referentiekoers.

Korting

In Frankfurt zakte chemieconcern Evonik bijna 4 procent, omdat aandeelhouder CVC aandelen van het bedrijf tegen een korting heeft aangeboden op de markt.

SEB, het moederbedrijf van Moulinex, Krups en Tefal, werd in Parijs 9 procent meer waard. Beleggers reageerden positief op de overname van de Duitse fabrikant van keukengerei WMF.

Olie

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg met 1 procent tot 48,55 dollar. Brent werd 0,6 procent duurder op 48,63 dollar per vat.