economie

Disney en Macy’s onderuit op Wall Street

Door ANP - 11 mei 2016

NEW YORK (ANP) – De aandelenbeurzen in New York stonden woensdag in het laatste handelsuur op verlies. Walt Disney moest het ontgelden vanwege tegenvallende kwartaalresultaten, terwijl warenhuisketen Macy’s in de uitverkoop ging na sombere prognoses voor de rest van het jaar.

Ruim een halfuur voor het slot stond de Dow-Jonesindex 1,1 procent in de min op 17.723 punten. De brede S&P 500 zakte 0,9 procent tot 2067 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq leverde 0,8 procent in bij 4769 punten.

Walt Disney stond met een min van ruim 4 procent onderaan de Dow Jones. Het entertainmentbedrijf kwam met tegenvallende berichten, vooral op het gebied van televisie. Die voedden de vrees onder beleggers voor de vooruitzichten van traditionele mediabedrijven.

Fossil Group

Beleggers werden evenmin enthousiast van de cijfers en prognoses van warenhuisbedrijf Macy’s, dat bijna 15 procent aan beurswaarde verloor. Macy’s verlaagde zijn winstverwachting voor dit jaar, na een tegenvallend eerste kwartaal. Ook andere winkel- en kledingbedrijven hadden het lastig. Zo stonden Wal-Mart en Nike onderin de Dow met minnen van 2,5 en 3,5 procent.

Horlogemaker Fossil Group sneed eveneens in zijn verwachtingen voor dit jaar, en zag 29 procent van zijn beurswaarde verdampen. Modehuis Michael Kors, dat samenwerkt met Fossil en een belangrijke leverancier is van Macy’s, leverde 12 procent in.

Office Depot

Electronic Arts bleef met een winst van 14 procent wel aan de goede kant van de score. De resultaten van de maker van videogames overtroffen de verwachtingen van analisten.

Naast alle kwartaalcijfers viel de mislukte fusie tussen kantoorartikelenleveranciers Office Depot (min 39 procent) en Staples (min 18 procent) in slechte aarde. Een rechter haalde een streep door de megafusie, omdat die slecht zou zijn voor de concurrentie in de markt.

Euro

De olieprijs steeg, na de melding van een onverwacht sterke daling van de oliereserves in de VS. De prijs van een vat Amerikaanse olie liep met 3,2 procent op naar 46,10 dollar. Brentolie werd ruim 4 procent duurder bij 47,47 dollar per vat.

De euro was 1,1425 dollar waard, tegen 1,1435 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.