economie

Disney uit de gratie op Wall Street

Door ANP - 11 mei 2016

NEW YORK (AFN) – De aandelenbeurzen in New York stonden woensdag in de middaghandel op verlies. De leveranciers van kantoorartikelen Staples en Office Depot gingen zwaar onderuit omdat hun beoogde fusie op de klippen is gelopen. Verder moest Walt Disney het ontgelden, vanwege tegenvallende kwartaalresultaten.

Na bijna vier uur handel stond de Dow-Jonesindex 0,8 procent in de min op 17.780 punten. De brede S&P 500 zakte 0,6 procent tot 2073 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq leverde 0,5 procent in bij 4787 punten.

Office Depot zag zijn beurswaarde met ruim een derde dalen, terwijl het aandeel Staples 17 procent zakte. Een Amerikaanse federale rechter heeft een streep gehaald door de voorgenomen fusie van beide bedrijven, omdat die slecht zou zijn voor hun klanten.

Walt Disney

Walt Disney stond met een min van 4 procent onderaan de Dow Jones. Het entertainmentbedrijf kwam met tegenvallende berichten, vooral op het gebied van televisie. Die voedden de vrees onder beleggers voor de vooruitzichten van traditionele mediabedrijven.

Beleggers werden evenmin enthousiast van de cijfers en prognoses van warenhuisbedrijf Macy’s, dat 14 procent aan beurswaarde verloor. Macy’s verlaagde zijn winstverwachting voor dit jaar, na een tegenvallend eerste kwartaal. Ook andere winkel- en kledingbedrijven hadden het lastig. Zo stonden Wal-Mart en Nike onder de Dow met minnen van ruim 3 procent.

Fossil Group

Horlogemaker Fossil Group sneed eveneens in zijn verwachtingen voor dit jaar, en zag 28 procent van zijn beurswaarde verdampen. Modehuis Michael Kors, dat samenwerkt met Fossil en een belangrijke leverancier is van Macy’s, leverde 11 procent in.

Electronic Arts bleef met een winst van 12 procent wel aan de goede kant van de score. De resultaten van de maker van videogames overtroffen de verwachtingen van analisten.

Euro

De olieprijs steeg, na de melding van een onverwacht sterke daling van de oliereserves in de VS. De prijs van een vat Amerikaanse olie liep met 3,4 procent naar 46,17 dollar. Brentolie werd 4 procent duurder bij 47,37 dollar per vat.

De euro was met 1,1435 dollar evenveel waard als bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.